26 maja grupa niebieska i żółta wybrały się w podróż do krainy chleba. Dzieci odwiedziły Chlebowy Dom w Marianowie, gdzie w czasie warsztatów „Od ziarenka do bochenka” poznały skąd się bierze chleb oraz tajniki jego wypiekania. Mali piekarze wyrabiali podpłomyki, które później zjedli z lokalną konfitura owocową. Dzieci wykonały również kruche ciasteczka, drożdżówki i pyszny, rumiany chleb z makiem. Niecodzienna atrakcją okazała się przejażdżka meleksem po urokliwej okolicy. Po krótkim zwiedzaniu i zabawie na placu zabaw przygotowana na poczęstunek świeżo wypieczona pyszna pizza zniknęła z talerzy. Po dniu pełnym emocji z uśmiechem na ustach wszyscy wrócili do Przylepu, gdzie dzieci z dumą prezentowały torebki ze swoimi wypiekami. Aromat pysznego chleba jeszcze długo unosił się w przedszkolnych murach…